Гари – 2 ООД -

2029

Ферма за пъдпъдъци Гари – 2 ООД

е създадена през 1990 г. От 2000 г. създава ферма за отглеждане на пъдпъдъци за получаване на пъдпъдъчи яйца предназначени за консумация в прясно състояние.

За подготовка, сортиране и опаковане на пъдпъдъчите яйца има обособен Център за опаковане на пъдпъдъчи яйца. Същият е регистриран от НВМС под номер BG 2319003 и отговаря на изискванията на Закона за храните и Наредба 5 от 25 май 2006 г.за хигиена на храните.

Фермата и центъра за опаковане се намират на 70 км североизточно от гр. София в гр. Етрополе.

Ферма за пъдпъдъци ГАРИ-2 ООД произвежда и предлага на пазара следните продукти

  • Пъдпъдъчи яйца, опаковки по 12 бр., в кашон от 20 опаковки и от 40 опаковки
  • Живи пъдпъдъци от излюпването им до пронасяне
  • Клетъчни батерии за отглеждане
  • Пъдпъдъци за отстрел по ловни полета

Полезно

Яйцата от пъдпъдък са ценен продукт. Те имат антибактериално, имуномодулиращо, противооточно действие. Яйцата от пъдпъдък съдържат много микроелементи и витамини, и всичко това без наличието на холестерол.

В сравнение с кокошето в един грам пъдпъдъче яйце се съдържат повече витамини: А – 2,5 пъти, B1 – 2,8 и B2 – 2,2 пъти. Витамин D, се съдържа в пъдпъдъчите яйца в активна форма, той предпазва от развитието на рахит.

В пъдпъдъчите яйца, в сравнение с кокошите се съдържат 5 пъти по-високи нива на фосфор и калий и 4,5 пъти повече желязо. Известно е, че фосфорът допринася за психичното развитие. Ето защо, пъдпъдъчите яйца е полезно да се включват в храната на всички учащи се. В Япония, например, където дългогодишно и старателно се изследват ползите от пъдпъдъчи яйца, всеки ученик получава дневно задължително две яйца на обяд.
Значително по-високи, отколкото в кокошите яйца, са нивата на мед, кобалт и други аминокиселини.

В пъдпъдъчи яйца никога няма салмонела. Това е така, защото те имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, които предотвратяват проникването на вредни бактерии.
За разлика от кокошите, яйцата от пъдпъдък не предизвикват алергии при деца и възрастни. Точно обратното, наличие на протеина овомукоид потиска алергичните реакции, затова на тяхна основа се изготвя лекарството (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии. Пъдпъдъчите яйца и могат и дори е желателно да се използват сурови, за да се запазят техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.
Нормалното яйце на зрелия женски пъдпъдък едва достига размера на орех и тежи около10 грама, което е с пет пъти по-малко от средното кокоше, и въпреки това в пъти надхвърля по хранителна стойност своя по-голям побратим.

Тези 10 грама са почти една десета от телесната маса на птицата, която единствено през есенния сезон достига 140-150 грама. В сравнение с тази пропорция средното кокоше яйце е около 3% от теглото на кокошката-носачка. На сто грама пъдпъдъче яйце се съдържат 158 калории енергия, 75% вода, 13% протеин, 11% мазнини и към 1% въглехидрат.

Пъдпъдъчите яйца са богати на минерали, калций, натрий, фосфор и желязо, витамини А, В1, В2, никотинова киселина и микроелементи.

Пъдпъдъчето яйце се използвана не само за храна. В частност, то се използва също и в областта на медицината и в производството на козметика.

Ключови думи

био продукт

екологично чисти яйца

Птицевъдство Пъдпъдъци

Птицевъдство Пъдпъдъци Етрополе

пъдпъдъчи яйца Етрополе

Ферма отглеждане пъдпъдъци

Ферма пъдпъдъци Етрополе