Винпром Ямбол ЕАД -

За Винпром Ямбол ЕАД

С 90 годишните си традиции в производството на вина и ракии ние сме известни като най-старата винарска изба в Южна България.

Създаден през 1924 г., днес Винпром Ямбол разполага с модерни бази в гр. Ямбол и гр. Стралджа. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. литрa. Производствените бази и лозовите масиви, в които се отглежда суровината, се намират в долината на р. Тунджа. Този райски кът се отличава със специфичния си микроклимат – мека зима и средно горещо лято, които са предпоставка за равномерното зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати, с прилагане както на класически, така и на най-модерни технологии.

Гордостта за Винпром Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно тук и не случайно професионалистите й отреждат почетно място сред произвежданите от фирмата продукти.

Компанията притежава над 9000 декара собствени лозови масиви, а приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на още 8 000 декара с млади високопродуктивни лозови насаждения.

Лозови масиви на Винпром Ямбол ЕАД

Винпром Ямбол ЕАД разполага с над 9000 дeкара собствени лозови масиви. Лозовите масиви, в които се отглежда гроздето се намират в долината на р. Тунджа. Мястото е внимателно подбрано в планинска и екологична чиста местност, отдалечена от големия град. Различните сортове лози са разположени в зависимост от особеностите на почвено-климатичната характеристика на този регион.

Останалите насаждения се намират в землищата на гр. Болярово и с. Тенево – обл. Ямбол, райони с традиции в лозарството и много добро съчетание на почви и климат за производство на червени винени сортове грозде с отлични качества. В близост до гр. Болярово има плододаващ лозов масив от 1000 декара с Мерло и Каберне Совиньон. През 2006 г. е засят млад лозов масив с насаждения от Мерло, Каберне Совиньон и Сира. Почвата тук е канелено-горска, което придава на вината необходимата сладост и плътност. Бъдещите планове в района са за засаждане на още 1000 декара млади лози. Край с. Тенево са разположени над 1800 декара лозови масиви със сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Тамянка и Пети Вердо.

Продукти на  Винпром Ямбол ЕАД

Винпром Ямбол ЕАД произвежда следните висококачествени алкохолни напитки:

  • червени вина
  • бели вина
  • розе
  • пенливи вина
  • ракии

Ключови думи

бели вина

Винпром Ямбол ЕАД

Кайлъшка гроздова

пенливи вина

ракии

ракия Ямболска гроздова

розе

Стралджанска мускатова отлежала

Стралджанска ракия

червени вина