Винарска изба Тодор Опрев -

40250

Винарска изба Тодор Опрев

 

image7

Винарна  „Опрев“ е семейна изба, където ще бъдете посрещнати с радост от нейните домакини. Собственикът  и,  г-н  Опрев ще  сподели с Вас, своите  познания за виното  и неизменно ще Ви запали с откровеното си родолюбие и привързаност към българската земя и Добруджа.

Винарска изба „Опрев“ е разположена в  добруджанско село Добротица. Тя е  спечелила репутация в региона, със своите чисти сортови вина, отличаващи се с  високо качество, собствен стил и характер.

Екипът на избата споделя идеята, че качеството на виното започва  от лозята. В него се отразяват уникалните характеристики на тероара, подборът на сортовете и отношението към природата. За това грижата за лозята, гроздето, почвата, както и използването на добри земеделски практики в лозарството, са неизменна част от целия процес на производство.

oprev-vinarska-izba-2021-2Подборът на сортовия състав в лозята на избата е съобразен с уникалните характеристики на климата, почвата и релефа, върху които са изградени.

Лозята на  Винарска изба „Опрев“ се простират на 230 декара площ,  на около 25 километра от р. Дунав. Релефът е  низинен до равнисто-хълмист, а лозовите насаждения са разположени върху висока билна част с югозападно изложение.  Почвите са средно излужен чернозем, слабо еродирани и тежко песъкливо-глинести.

Теренът попада в климатичния район на Крайдунавската низина, за който е характерен умерено-континентален климат с горещо лято и много слънчеви дни. Най-топло е през юли и август, а най-студено през януари. Средната годишна температура е 11.6°С, а минималната 7.1°С. Разпределението на валежите е с пролетно-летен максимум /май, юни и юли/ и зимен минимум /януари, февруари, март/. Годишната сума от валежи е 501мм/м². Средната продължителност на свободното от мраз време е 226 дни.

Тези особености на тероара го правят изключително подходящ за производството на високо-качествени бели и червени вина с богат плодов аромат и свеж вкус.

Водени от идеята, че българските сортове грозде имат потенциал за развитие и  могат да заемат достойно място, както на местния, така и на външните пазари, в лозята на избата се отглежда традиционният български сорт „Червен мискет“ и новият сорт „Евмолпия“.

От сорта  „Червен мискет“ се произвежда превъзходно, свежо, бяло вино.  Целта е да се реабилитира този позабравен български сорт и да заеме достойното си място не само в тази част на страната, където е със запазена репутация.

Сортът „Евмолпия“ е нов и изборът му е продиктуван от възможността в конкретните условия да се произвежда високо-качествено,  червено вино от българска селекция. Изборът е успешен и това вино набира все по-голяма популярност.

oprev-vinarska-izba-2021От чуждите сортове с приоритет са застъпени елитните бели сортове „Траминер“ и „Шардоне“, а от червените – популярният сорт „Каберне Совиньон“.

Ограниченият сортов състав позволява на екипа ни да разкрива в дълбочина възможностите на подбраните сортове за производство на вина с характерен стил и индивидуалност.

Винарска изба “Опрев“ е създадена през 2006г. От самото начало до сега технолог на избата е Стелиян Русков.

Тя е модерна производствена структура, с напълно затворен цикъл на производство – от гроздето до бутилката вино. Производствените възможности на инсталацията са 170 000 литра вино. Стратегията на фирмата е собствените лозя да осигуряват необходимото грозде за преработка, за да се гарантира качеството и екологичността от суровината до готовата продукция.

Друг акцент в стратегията на фирмата е контролът върху производствените техники, както и контролът по време на производствения процес. Оборудвана е  с лаборатория, която отговаря  за качеството на процесите и високия стандарт на вината. Разполага с линии за бутилиране както на стъклени бутилки, така и на БИБ /Бег ин Бокс/.

Екипът на избата споделя мнението, че от традиционните български винени сортове, както и създадените нови такива,  могат да се произвеждат автентични вина със собствен стил, характер и неповторимост.

Технология

Както белите, така и червените вина се произвеждат по класическа технология.

Беритбата на гроздето става рано сутринта, бере се на подбор, в зависимост от зрелостта на гроздето в касетки от  10-12кг. Извозват се до базата, където става охлаждане преди преработката му.

При белите вина технологичният процес продължава със сортиране, ронкане и  фино пресоване на гроздовите зърна в пневматична преса, където става отделяне на гроздовия сок от  ципите и семките, с цел неогрубяване на гроздовия сок. Отделения  сок се притаява от твърдите части посредством  студ в специални хром-никелови изолирани съдове тип термос. След притаяването, избистреният гроздов сок се темперира и се засява с  чиста култура дрожди. Те варират в зависимост от сорта на гроздето и вкусовите характеристики, които екипа на избата иска да постигне. Бурната ферментация протича при перманентен контрол на температурата с цел максимално извличане на аромати от гроздовата мъст. Нормално това се случва за около 10-15 дни.  Следва  откаляване от грубите утайки и задържане върху фините с цел уплътняване на вкусовите аромати на готовото вино.

При червените вина – Каберне совиньон и Евмолпия   след беритбата, сортирането и охлаждането на гроздето, следват процесите на  ронкане  и нежно пресоване на зърната. Получената гроздова каша се отвежда във ферментатори –неръждаеми съдове с конична форма, снабдени със съоръжения за потапяне по време на ферментация. Ферментацията се извършва контролирано с цел извличане на багрила и аромати.  След протичане на бурната ферментация готовото вино се отделя от твърдите части- люспите и семките и се оставя да престои върху фините утайки,  за да се обогати допълнително с багрила и аромати. След това органолептично се определя дали готовото вино ще се реализира като младо или ще отлежи за съзряване. Ако съзрява, следват процесите на съзряване. Накрая се извършва филтрация и бутилиране

Върху всички  вина на избата се извършват щадящи обработки с цел запазване на вкусовите характеристики на сортовете.

Вината от типа Розе се произвеждат по класическа френска технология, чрез щадящо пресоване на червените сортове Каберне  совиньон и Евмолпия.  След това технологията е аналогична с тази за производство на бели вина.

Портфолио


Червен мискет

Red MisketЧервен мискет е български сорт, който се отглежда по нашите земи от незапомнени времена. Въпреки названието му – „Червен мискет“, от него се произвеждат чудесни бели вина.  Те имат цвят на светъл кехлибар, отличават се със своята хармоничност,  леки и фини, с характерен мискетов аромат, в който се улавя дъх  на роза и пролетни цветя.

Opreff: Мискет


Вино, произведено от древния български сорт „Червен мискет“, отглеждан в Дунавската равнина. Ръчно брано и винифицирано от собствени лозя, със сламенозелен цвят, нежни мискетови аромати и изявен вкус на свежи плодове. Препоръчва се с леки меса, бели сирена, риба и пастет.

Алкохол 13 об.%

Шардоне

Chardonnay & MisketНяма точни сведения за това, какъв е произходът на  Шардоне. Някои търсят корените му в Израел и Ливан, други го свързват с градчето Шардоне в Бургундия. Така или не, Шардоне е станал един от най-популярните  сортове за производство на бели вина в света.  Широкото му разпространение  е  причина вината от този сорт да са толкова разнообразни. Шардонето  на Винарска изба „Опрев“ е с подчертан плодов аромат, изчистен и свеж. За всички почитатели на този класически сорт, виното  е приятна и завладяваща изненада от Добруджа.

Opreff: Шардоне


Вино, произведено от сорта Шардоне с мек цитрусов аромат. Вкусът е подчертано плодов и завладяващ със своя обем и пълнота. Всичко това, в комбинация с уникалността на тероара, правят виното запомнящо се. Сервира се с рибни ястия и бели меса (заек, патица). Консумира се охладено.

 

Траминер

TraminerТраминерът е сорт, отдавна известен на света. За негова родина се смята Тирол в Авсрия и Южен Тирол в Италия. У нас, той е ограничен предимно в Североизточна България. В своето развитие  получава различни наименования поради голямата му склонност към мутации. Най-разпространен е като Гевюрцтраминер и Розов траминер. Популярността му се обяснява с неговата изключителна ароматност.

Всеизвестна истина е, че в  Траминера или се влюбваш от първата глътка или  го отричаш завинаги. Ярката плодово-цветна гама и естествена свежест, които характеризират Траминера на Винарска изба „Опрев“ , са истинско предизвикателство както за професионалисти, така и за любители. Заслужава си да опитате!

Opreff: Траминер


Вино от собствени лозя, винифицирано по модерна технология от селектирано, ръчно брано грозде, с характерен жълт цвят и зеленикави оттенъци. Балансиран аромат от ухание на цитрус, роза,  пчелен мед, нотки на ванилия и нежен тон на зелена ябълка. Вкусът е свеж и елегантен с приятен плодов акцент и дължина. Сервира се с рибни ястия и бели меса (заек, патица). Консумира се охладено.

Мускат         

MuskatКачествата на Муската са били известни още Древна Гърция и се смята, че гроздето е прародител на много от най-известните сортове. Повечето сортове от тях са бели, но сред тях има и лилави, които могат да се използват и за червени вина.

Мускат Отонел е сортовия състав на Мускат „Опрев“. Той е бял винен сорт грозде, селектиран през 1852г- в Анже, Франция от Моро-Робер. Според ДНК анализите Мускат Отонел е създаден чрез кръсстосване на сортовете Шасла с Мускат де сомур.

Мускатовите вина имат интензивен цветист аромат напомнящ виолетки и индрише. Отличават се със значителна плътности  умерена свежест.

Opreff: Мускат


Виното притежава привлекателен светло сламен цвят със зеленикав оттенък и бистрота с кристален блясък. Ароматът е силен мускатов с нюанси на горски треви, узрели плодове и грозде. Вкусът е добре уравновесен, приятен и подчертано мек с дълготраен после вкус.

Алкохол 13 об.%

Евмолпия

EvmolpiaЕвмолпия или Тракииски мавруд е червен винен сорт грозде, селектиран в България чрез кръстосването на сортовете Мерло и Мавруд от Д. Бабриков и С. Кукунов. Признат е и е райониран през 1991г. От него  се произвеждат висококачествени вина, които съзряват бързо и могат да се употребяват в годината на гроздобера. Лозята на винарска изба „Опрев“, са едни от малкото в страната, където се отглежда този сорт грозде.

Opreff : Евмолпия


Вино произведено от българския сорт „Евмолпия“, отглеждан в плодородната местност „Гиджикли“ в Дунавската равнина“. Виното притежава искрящ рубинен цвят, аромат на зрели червени плодове, с доминиращи нюанси на вишна и череша, който преминава и във вкуса. Меки танини с елегантна свежест, приятен и галещ послевкус, една чудесна компания на дивеч и зрели сирена.

Алкохол 13 об.%

Каберне совиньон

Cabernet SauvignonКаберне Совиньон –Кралят на червените сортове, е един от най-забележителните винени сортове в света. Каберне Совиньон от Винарска изба „Опрев“ е добре структурирано, леко тръпчиво вино, което можете да наредите във Вашата винена колекция или да му се насладите с приятели!

Opreff: Каберне Совиньон 2018г.


Вино, произведено изцяло по класическа технология.  Отличава се с наситен и запазен цвят. Интензивен нос на касис. Елегантен, фин, черен плод. Мека атака, последвана от сладост. Сочно и обемно тяло.

Алкохол 13 об. %

В зависимост от качеството на реколтата за съответната година се бутилират ограничени серии бутилки,  с изявени характеристики и потенциал за отлежаване

 

Розе

RoseРозето е слабо таниново вино произведено от червени сортове, но по технологията за получаване на бели вина.

В края на 60-те началото на 70-те години розетата стават хит в Западна Европа и Америка и биват възприети като отделна категория вина. В България все още не може да се говори за особена популярност но въпреки първоначалното недоверие, през последното десетилетие розето си извоюва своите почитатели.

Розето на винарска изба „Опрев“ е интересно предложение за авантюристи. Произведено е от новия български сорт Евмолпия. Лекия плодов аромат и свежест, съчетан с много нежни танини са интересно предложение, както за  първите пролетни трапези, така и за прохладните летни вечери. Заслужава си да опитате!

Opreff: Розе 2020г.


Розово, сухо вино, произведено по специална технология от традиционния сорт „Евмолпия“, отглеждан в Дунавската равнина. Виното притежава изключителен аромат на горски ягоди и малини, характерен и елегантен вкус. Консумира се с леки бели меса, плодове, сладкиши и ядки. Сервира се охладено при 12° -14°.


 

Винен туризъм

Екипът на избата споделя идеята за развитието на винения туризъм у нас. През последните години в страната ни се създадоха красиви изби, имения разположени на места с богата история и  култура- ценност за всеки турист.

Обединени от тази идея 10 изби от Североизточна България създадохме първата си винена карта с маршрути, които да предложим на всички вино любители.

kushta-za-gosti-oprev1

Към изба „Опрев“ е изградена къща за гости „Добротица“. Тя разполага с девет стилно обзаведени стаи, ресторант, външна тераса с  барбекю. Тук се организират дегустации и събития свързани с виното и местните обичаи.

 

Местоположение

Ключови думи

Винен сорт грозде ЕВМОЛПИЯ

Винен сорт грозде ЧЕРВЕН МИСКЕТ

Десертен сорт грозде РУСЕНСКИ МИСКЕТ

Десертен сорт грозде ХАМБУРГСКИ МИСКЕТ

екологично чисто вино

качествено вино

производство на вино