Народно Читалище Цар Борис ІІІ -

Народно читалище Цар Борис ІІІ 1928

е основано през август 1928 год. От самото си създаване е извървяло пътят на ентусиазма и възрожденския дух на будните съкварталци за творческа, просветителска и артистична изява. Започнало е своя живот в малко схлупено дюкянче на малката квартална уличка в “БАНИШОРА”, със странното название “Коритник”. Група ентусиасти събират и даряват за читалищната библиотека книги, започват да се събират на раздумки, на вечеринки, на четене на книги и стихосбирки и така малко по малко започват да изграждат в тесните рамки на дюкянчето структорите на своите просветни и интелектуални потребности. Няма много следи от документи, но възрастните кварталци си спомнят за театрален сътав, женски хор, танцова трупа, спомнят си за вечеринки, литературни четения и др. През годините на промени е преминало през различни перипетии, друго име, преместване в различни гради и помещения, но то оцелява със своята обществена предназначеност за духовната необходимост на българина за интелектуалното му оцеляване.

 Библиотеката при Народно читалище Цар БорисІІІ 1928

Хората от квартала и от цяла София с удовлетворение намират място в нашата Библиотека, която предлага библиотечно информационно обслужване с пълна библиотечна автоматизирана дейност /затворен цикъл – електронна обработка на всички видове библиотечни документи и обслужване на читателите/; Интернет връзка в библиотеката; Интернет – достъп на читателите; Компютърна и размножителна техника в библиотеката; Читалня и фондохранилище; Изключително добре подбран фонд, съобразен с потребностите на широкия кръг от посетители.

Постоянно действащи активи

В последните години се утвърдиха трайно и с категорично присъствие представените по-долу дейности и постоянно действащи формации, чийто участия в концерти са вече традиционно присъствие във всички афиши на нашите голями национални празници на Столицата, в най-престижните концертни зали и форуми – КОЛЕДА, ВЕЛИКДЕН, НОВОГОДИШНИТЕ КУКЕРСКИ ШЕСТВИЯ, ПРОЛЕТНИ КАРНАВАЛИ.

  • ХОРЪТ НА СОФИЙСКИТЕ МОМЧЕТА с диригент доц. Адриана Благоева, при читалище „Цар Борис ІІІ-1928“ е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г. Диригент от създаването му до 1989 г. е Лиляна Тодорова.

От 1989 г.диригент на хора е доц. Адриана Благоева, завършила Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране. Под нейно ръководство хорът развива активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели редица престижни награди.

 

  •  ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “БАЛКАН” при читалище „Цар Борис ІІІ-1928“ с дългогодишен ръководител Кирил Чирпанлиев, който носи наградата Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България., е основан 1954 г., с богата фалклорна програма. Той бързо налага собствен стил в българския танцов фолклор, спечелвайки сърцата на публиката с високо майсторство и темпераментно изпълнение. В репертоара на ансамбъла са включени обработени обичаи и игри от всички етнографски области на България, което придава на концертите му особен колорит и блясък. Той е последният и единствен по рода си на територията на район “Сердика”, и като такъв участва във всички прояви, организирани от района и от читалището.
  •  ШКОЛА ПО ЕЗИЦИ

Забавачката – с изучаване на английски език;
Курсове по английски език – І, ІІ, ІІІ, ІV нива английски за деца до V-и клас;Ю

  •  ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА

Музикален кабинет /Музикална работилница „Ph.D”/ при Народно читалище „Цар БорисIII-1928“ –

Школа по пиано, солфеж и поп пеене с преподавател доц. Миглена Нушева /e-mail: ph.d@abv.bg/
Школа по китара, компютърна и електронна музика с преподавател доц. Алекс Нушев /e-mail: alexnous@yahoo.com/
Балетно студио „О`DETTA“ при Народно читалище „Цар БорисIII-1928“ – класически балет с ръководител Таня Олейник /e-mail: taneaoleinik@abv.bg/;
Изобразително изкуство при Народно читалище „Цар БорисIII-1928“ – с преподавател Андрей Андреев – с подготовка на деца за средните специални училища и много сериозна работа с деца с Кохлеарен имплант /e-mail: et.rumina@abv.bg/

  • НОВОСЪЗДАДЕНА ДЕЙНОСТ със ръководител – сурдопедагог – РУМЯНА ПЕТКОВА

През 2000-а година при Народно читалище „Цар БорисIII-1928“, създадохме Център за обучение и рехабилитация на деца с тежко увреден слух, след Кохлеарна имплантация /КИ/ с ресурса на читалището, в помощ на родители и специалисти за по- ефективното им развитие и интегриране в нормална среда. В началото беше инстинктивно подаване на ръка за помощ, но скоро нашите преподаватели откриха, че могат да бъдат полезни и ускорят процеса на развитие на речевите и слухови способности на тези деца в допълнение към работата на сурдопедагога и със своите умения да ги насочат към света на изкуството.

/2003-2004/ Проектът „Ти чуваш“ се осъществи с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Програмата на ООН за развитие, Програма „Матра“ на Правителството на Кралство Холандия и Американската агенция за международно развитие чрез Проект „Читалища“. Вложихме в него цялата си енергия и използвахме ресурса и базата на читалището за неговото успешно развитие и създаването на първия по рода си Център за информация и рехабилитация на деца с тежко увреден слух след кохлеарна имплантация и работа с родителите на тези деца и работа с преподаватели и специалисти в тази област.
Още в самото начало на работата на нашия Център, дейността му обхвана цялата страна. За това не можем да говорим само за регионално развитие. Този център се оказа на своето място в читалището защото от цяла България децата идват при нас по няколко пъти в годината, вече трета година.